Gå til hovedindhold

Blomsterkrogen

Boligerne i Blomsterkrogen er parcelhuse

Indhold

  De fleste parcelhuse vil ikke opleve problemer, når fremløbstemperaturen sænkes i januar 2026.

  Hvis du løbende har isoleret eller på andre måder har energiforbedret dit hus, bliver det ikke noget problem at holde varmen med den lavere vandtemperatur.

  Hvis du bor i et ældre hus og endnu ikke har foretaget forbedringer, som betyder bedre udnyttelse af fjernvarmen, bør du indstille dig på at gå i gang med at planlægge, hvordan du fortsat kan sidde lunt i det, når vi sænker fjernvarmevandets temperatur i 2026.

  Hvordan finder jeg ud af, om mit hus er klar?

  Hvis du vil vide, om du er klar til fremtidens fjernvarme, er et godt udgangspunkt at se på, hvordan dit varmeanlæg kører i dag. På varmeregningen kan du se din årlige afkøling, som helst skal ligge på omkring 40 grader. Hvis du allerede i dag betaler en straf, er det en indikation på, at der er noget galt og du bør undersøge sagen nærmere. Varmeværket giver gerne rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvor problemerne opstår.

  Nogle anlæg er så slidte, at de skal skiftes helt ud, hvilket kan være en dyr affære. Derfor har varmeværket, med brugergruppens opbakning, lavet TAO ordningen. Det er derfor muligt at få et moderne fjernvarmeanlæg med vejrkompensering uden en høj investeringspris. I stedet betaler man en månedlig ydelse, som inkluderer det løbende vedligehold.

  Læs mere om TAO-ordningen her

  Både et TAO anlæg og flere af de gamle fjernvarmeanlæg giver mulighed for at skrue temperaturen til radiatorerne ned. Har du et velfungerende anlæg, kan du altså selv teste, hvordan det vil klare sig i fremtiden. De nye digitale målere giver et detaljeret indblik i, hvordan varmeanlægget reagerer og det er muligt at låne indeklimamålere af varmeværket. Viser testen, at du får dårlig afkøling, kan du undersøge varmesystemet nærmere for at finde ud af præcist, hvilke radiatorer der giver problemerne.

  Energiforbedringer kan være en del af løsningen

  En anden mulighed for at forberede sig til 60 grader fjernvarme er at lave forbedringer på klimaskærmen. Fornuftige energirenoveringer hæver boligens salgsværdi og giver et bedre indeklima. Specielt døre og vinduer med energiglas opleves som store forbedringer og kombineres det med 300 mm loftisolering, vil et typisk parcelhus reducere varmebehovet med 36% (fra SBI).

  Der er mange måder at omstille boligen til den lavere fremløbstemperatur og derfor er der også gode muligheder for at finde en løsning, som passer ens egne behov. Vi har lavet en række tiltag, der kan bruges som inspiration og vi hjælper også gerne med mere konkret rådgivning, inden projektet sættes i gang.

  Forslag til energiforbedringer:

  Nye energivinduer/døre

  Efterisolering af loft 

  Radiatorer

  Selvom der vil være individuelle forskelle, er tommelfinger reglen; Hvis du har energiruder, 300 mm loftisolering og en fornuftig afkøling på dit nuværende radiatoranlæg, er der ikke noget at bekymre sig om.