Gå til hovedindhold

Buerne

Grundejerforeningen Buerne består af 272 boliger fordelt på tre andelsforeninger; Ulfbuen, Milebuen og Jelsbuen. Området er opført som rækkehusbebyggelse i slutningen af 1980'erne.

Indhold

    Albertslund blev for en stor del anlagt i slutningen af 1960'erne og derfor er Buerne en forholdsvis ny bebyggelse. Allerede under oliekriserne i 1970'erne begyndte man at have et større fokus på at reducere bygningernes energiforbrug og forskellen er tydelig. I 2018 brugte Buerne omkring halvt så meget varme som de værste boliger i kategorien tæt/lav bebyggelse. Adfærd og beboersammensætning har stor betydning, men der er ingen tvivl om, at den bygningsmæssige stand spiller en afgørende rolle i det pæne resultat. 

    De fornuftigt isolerede bygninger betyder, at vi ikke forventer problemer med varmetilførslen, når varmeværket sænker fjernvarmetemperaturen til 60 grader. I samarbejde med Ulfbuen er varmeværket ved at lave en praktisk test, hvor vi simulerer den fremtidige situation for at få større indsigt. Indtil videre understøtter det indsamlede data den indledende konklusion. 

    Udover problemer med varmetilførslen, kan fremtidens lavere fjernvarmetemperatur desværre også få konsekvenser for produktionen af varmt brugsvand. Det skyldes at de gamle brugsvandsvekslere er for små til at kunne overføre tilstrækkelig varme. I både Jelsbuen og Milebuen er der for nylig blevet udskiftet til nye brugsvandsvekslere og derfor forventes der ingen problemer i denne sammenhæng.   

    De velisolerede bygninger i Buerne efterlader ikke mange lavt hængende frugter i forhold til at lave yderligere forbedringer. Skal der arbejdes på et projekt i fremtiden, kunne et fokuspunkt være ventilationsanlægget. Det skal dog siges at ventilation med varmegenvinding er pladskrævende og derfor kan være svært at få plads til i boliger med begrænset eller ingen loftrum. 

    Ventilation