Gå til hovedindhold

Gårdene

Boligerne der udgør Gårdene består af både leje- og andelsboliger. Området er opført som rækkehusbebyggelse i slutningen af 1980'erne.

Indhold

  Albertslund blev for en stor del anlagt i slutningen af 1960'erne, og derfor er Gårdene en forholdsvis ny bebyggelse. Allerede under oliekriserne i 1970'erne begyndte man at have et større fokus på at reducere bygningernes energiforbrug og forskellen er tydelig. I 2018 brugte Gårdene omkring halvt så meget varme som de værste boliger i kategorien tæt/lav bebyggelse i Albertslund. Adfærd og beboersammensætning har stor betydning, men der er ingen tvivl om, at den bygningsmæssige stand spiller en afgørende rolle i det pæne resultat.

  De fornuftigt isolerede bygninger betyder, at vi ikke forventer problemer med varmetilførslen, når varmeværket sænker fjernvarmetemperaturen til 60 grader. I samarbejde med Ulfbuen er varmeværket ved at lave en praktisk test, hvor vi simulerer den fremtidige situation for at få større indsigt. Resultatet af denne test vil også være relevant for Gårdene og derfor vil det blive delt her på siden.

  Desværre kan der opstå problemer omkring de varmevekslere/varmtvandsbeholdere, der opvarmer det vand, man bader i. Som udgangspunkt vil de ikke kunne klare opgaven, men fordi der har været en løbende udskiftning i forbindelse med almindeligt vedligehold, gør det sig ikke gældende alle steder. Skifter man sin varmeveksler i dag, vil den nye være tilpasset fremtidens fjernvarme.

  Når man opfører bygninger i dag, har man et stort fokus på, hvad det kommer til at koste at have bygningen i brug efterfølgende. De krav der stilles til f.eks. isolering, er derfor på baggrund af, hvordan man får den billigste bygning set over de forskellige konstruktioners levetid. Derfor kan det, på trods af den gode stand i Gårdene, godt betale sig at kigge efter muligheder for at modernisere.

  På to områder giver det god mening at lede efter nye løsninger, men specielt i forhold til gamle termoruder uden energiglas er der et stort potentiale for forbedringer.

  Energiforbedring af vinduer

  Ventilation