Stadionparken
G/F Stadionparken består af 118 boliger, der er kendetegnet ved deres hvide kalk/sandsten tegl. Det er en rækkehusbebyggelse i to etager med kælder, opført i slutningen af 1960’erne

Stadionparken er opført i en tid, inden man for alvor fik øjnene op for at bygge energieffektivt. Ser man på omkostningerne for en bygning over hele levetiden, er det derfor en dyrere bygning end dem der bliver opført efter dagens standarder.
Når temperaturen på fjernvarmen sænkes til 60 grader, vil der desværre opstå nogle problemer i området. Det vil primært være i boliger med gavl, hvor at vi anbefaler udskiftning af gamle termoruder og efterisolering af ydervæggene for at blive klar til den lavere fremløbstemperatur. Bor man i midten af en række har man også et mindre behov for varme, og udfordringen vil være mindre. Derfor forventes det generelt at problemerne vil være løst i forbindelse med almindeligt vedligehold af bygningen.
I stadionparken er der nogle oplagte muligheder for at sænke energiforbruget; hvad enten det er for at blive klar til 60 grader fjernvarme eller et generelt ønske om at sænke de faste udgifter. Et godt eksempel på dette opstod i 2015, i forbindelse med at en bolig fik en vandskade på taget. De flade betontage med høje murkroner, giver en oplagt og forholdsvist billig mulighed for at efterisolere. Den mulighed greb 8 husejere, og processen omkring renoveringen er der kommet denne artikel fra Det Økologiske Råd ud af.
Modsat mange boliger i Albertslund, som er lavet af præfabrikeret betonelementer, er Stadionparken rent faktisk fuldmuret i kalk/sandsten. Det betyder også at der er et hulrum mellem for- og bagmur, som kan efterisoleres. I et samarbejde mellem Albertslund Forsyning og en lokal ildsjæl blev det potentiale undersøgt i 2019. Resultatet var at det kunne betale sig at få efterfyldt hulmuren med granulat og at der ikke er grund til at frygte frostsprængninger i den forbindelse. Læs mere om projektet her.
En af de afledte effekter ved at efterisolere sin bolig er at indeklimaet bliver forbedret; både sommer og vinter. Det tiltag man kan lave, som har størst indvirkning på netop dette, er udskiftning af gamle termoruder. Der er endnu ikke dokumenteret et konkret vindues skift i Stadionparken, men der kan findes nogle generelle informationer på linket herunder:
Bor du i Stadionparken? Så kan hulmursisolering være en rigtig god idé
Stadionparken adskiller sig fra de typiske rækkehusbebyggelser i Albertslund med sin ydervægskonstruktion, som er traditionelt muret fremfor at være opbygget af betonelementer. Denne konstruktion giver en god og billig mulighed for at forbedre ydervæggens isoleringsevne, uanset om der er tale om indgangsfacaden eller en gavl.
I samarbejde med Grundejerforeningen har vi undersøgt, hvor meget ledig plads der er i hulmuren, og fandt 50 mm i gavlene og 100 mm i facaderne.
Ved at øge isoleringstykkelsen bliver ydermuren koldere. Nogle steder har man set frostsprængninger i tegl i forbindelse med efterisoleringen. Derfor fik vi Teknologisk institut til at lave en prøvningsrapport, som viste at kalk/sandstensteglene i Stadionsparken har en tilfredsstillende frostmodstandsevne til brug i udendørsfacader.
En hulmur er som udgangspunkt ikke fugtig, men opstår der eksempelvis problemer med utætte fuger, kan det ændre sig. Derfor giver det god mening at vælge et isoleringsmateriale, som ikke optager fugt og samtidig har en høj isoleringsevne, der bedst muligt udnytter den tilgængelige plads.
Hulmursisolering hører til de mest rentable tiltag, man kan lave på sin bolig og bliver hele Stadionparken hulmurisoleret, vil besparelsen være i omegnen af 100 MWh/år eller hvad der svarer til energien i 10.000 liter fyringsolie.