1:1 mock-up af ny facade på Topperne står klar

I løbet af sommeren har håndværkerne arbejdet på en model af en facaderenovering i boligforeningen Birkelund, også kendt som ”Topperne”. Resultatet står nu færdigt og giver beboerne mulighed for at se, hvordan facaden kan se ud i fremtiden.


1:1 mock-up af ny facade på Topperne står klar - Albertslund Kommune

Den 60 m2 store mock-up er netop færdiggjort. De fire etager er forskellige, hvilket skyldes et ønske om at afprøve forskellige farver, strukturer og materialer.

Vi er glade for det flotte resultat. Det giver os et rigtigt godt grundlag for at finde den facadeløsning, som flest beboere bliver glade for. Vi er også blevet klogere på, hvordan små, byggetekniske udfordringer løses på en god måde” siger Bjarke Juul, formand for bestyrelsen i ejerforeningen.

Beboerne i Topperne vil gerne fremtidssikre deres bolig og slår i den forbindelse flere fluer med ét smæk. Ved at energirenovere facaden vil de nemlig både få øget komfort og forbedret indeklima i boligerne, mindsket varmeforbrug, vedligeholdt og moderniseret facaderne, og forbereder sig samtidigt på den lavere temperatur i fjernvarmenettet (I 2026 sænkes fremløbstemperaturen i Albertslunds fjernvarmenet til 60 grader C).

Mock-uppen, der nu står færdig, er første skridt på denne rejse. En mock-up giver god mulighed for at bedømme og teste forskellige løsninger - og dermed større tryghed for de valg, der træffes. Samtidigt giver det et bedre beslutningsgrundlag, når beboere har mulighed for at se og mærke en konkret løsning.

Det er arkitekter fra Rørbæk & Møller, der har tegnet facadeløsningen: en pudsløsning på 120 mm supereffektiv isolering fra STO. Det har været et ønske fra Topperne, at bebyggelsen i størst mulig grad bibeholder den identitet den har i dag med de lange vinduesbånd og de karakteristiske vandnæseprofiler i facaden. Der er valgt en farveholdning, der tager udgangspunkt i de eksisterende facader. STO har sponsoreret materialerne til mock-uppen.

Hvis andre beboere fra boligforeninger i Albertslund er nysgerrige på at se sådan en løsning, skal de være meget velkomne til at tage forbi Topperne. Vi vil også meget gerne høre, hvad andre synes om løsningen” slutter Bjarke Juul.

Projektet er et samarbejde mellem Topperne og Albertslund Forsyning.